sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Vinkkejä Nizzaan pyöräilemään suuntaaville

Oma kriteerini oli, että pitää päästä suoralla lennolla kohteeseen ja majapaikan pitää olla helpon matkan päässä, kun kuljen pyörälaukun kanssa. Otin tällä kertaa oman fillarin, kun olin kuullut että Nizzan seudulla vuokrahinnat ovat kovat. Muutenkin tietysti kivointa ajaa omalla. Yllätys oli että taksille oli lauantaina kuuden jälkeen fixed price 14 km 71 euroa! Jos mahdollista, selvitä siirtymämahdollisuudet etukäteen. Ehkä joku kuljetuspalvelu olisi vienyt halvemmalla. Takaisin kentälle pääsin vuokraemännän järjestelyjen avulla tutun kuskin kyydissä 40 eurolla. Ei sitäkään halpana voi pitää.

Fillarifoorumilla kerrotaan että joku oli mennyt pyörälaukkuineen kentältä bussilla Venceen. Sitä en edes yrittänyt, sillä oma majapaikkani ei ollut bussireitillä. Pyörälaukun vetäminen satoja metrejä saati kilometrin olisi liikaa.

Pyöräily kuluttaa kaloreita joten pyöräilijä tarvitsee oman keittiön. Minulla jonkinasteinen ongelma oli pitkä kauppamatka (tai ei niinkään pitkä vaan mäkinen). Onneksi sentään paluumatka kaupasta oli alamäkeä, rinkka selässä.

Ota varmuuden vuoksi vähintään pari pikapuuroa mukaan (mulla oli joka päivälle yksi, eli sopivasti), jos sinulla ei ole aamiaispalvelua. Ja muutakin vararavintoa. Vencen kraanavesi on juotavaa, samoin katuvesipostien, joita on myös pyörämatkan varrella lähes joka kylässä.

Vencessä on vain yksi järjellinen kauppa: Leclerc, siellä on hyvät ja edulliset valikoimat. Muissa kaupoissa on tuplahinnat ja surkeat valikoimat. Leclerc on myös bussiaseman lähellä, joten ideaalia olisi jos löytäisi majapaikan sen tuntumasta. Sitä kautta pääsee myös aika hyvin sekä Col de Vencelle että Tourettes-sur-Loupin suunnan kivoille pyöräreiteille.

Taksilla ajelu Nizzan seudulla on järjettömän kallista, mutta aloin vähitellen ymmärtää sitäkin hinnoittelua. Liikenne on nimittäin tukkoista ja tiet kiemuraisia. Kun viimeisenä matkapäivänäni kävin bussilla Nizzassa, alle 20 kilometrin matkaan kului yli tunti. Bussimatka maksoi sentään alle 2 euroa suuntaansa.

Menomatkalla lentokentällä kohtasin sattumalta Mallorcalle matkanneen mainion spinningkaverini, joka vinkkasi Nizzasta ruokapaikan. Oli oikein viihtyisä:


Vaikka matka Venceen oli hieno kokemus, maisemat huikaisevia ja ajot ihan legendaarista kategoriaa, en usko meneväni Nizzan seudulle pyörämatkalle uudelleen. Taajamissa liikaa liikennettä, tieverkosto vaikeaselkoinen, taksit kalliita. Pitäisi majoittua kauemmas Rivieran hornankattilasta, mutta käytännössä sitä varten pitäisikin sitten jo vuokrata auto. En oikeastaan ihmettele että vuokaemäntäni oli ihmeissään kun tajusi etten ole autolla liikkeellä.


Olen Stravassa seurannut upeita kuvia pyöräilijältä, joka asustaa Luccassa Toscanan lähistöllä. Kerrassaan upeita teitä ja maisemia. Sitten pitäisi vain keksiä, miten sinne fillarin kanssa pääsisi. Vai pitäisikö vuokrata paikan päältä fillari? Suoria lentoja lähialueille ei Helsingistä taida mennä.

5 kommenttia:

  1. Luccaan pääsee paikallisjunalla Pisasta puolessa tunnissa. Pisaan taitaa Finnair ja Norwegian lentää suoraan, ainakin johonkin aikaa vuodesta. Hyviä vuokraamoja löytyy Luccasta myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Pitääpä selvittää tuota junaverkostoa, jos sitten vaikka sinne ensi kerralla.

      Poista
    2. Oletko muuten itse pyöräillyt Luccassa tai siellä päin?

      Poista
    3. Itse ajelen todella paljon noissa maisemissa ja oli mukava lukea "vierailijan" kokemuksia. Majoituksesi sijainti Vencessa ei ollut optimaalinen, mutta aina ei 1. kerralla onnistu. Vence sinänsä on ok, mutta ehkä vähän lännempänä samalta korkeudelta on laajempi valikoima ilmansuuntia (Nicen itäpuolella vähän niukempi valikoima reittejä). Ajoit kyllä muutaman parhaan reitin/nousun, mutta muutama hyvä (hiljainen/rauhallinen) jäi vielä kokematta. (Cannesista itään ranta on niin vilkasliikenteinen, että voi käydä kerran, mutta usein ei kiinnosta. Sen sijaan Cannesista - oikeastaan La Napoulista länteen on ihan ok, ei ehkä elokuussa, mutta muutoin.)
      Venceen ja moniin muihin kaupunkeihin/kyliin pääsee edullisesti bussilla (1,5€), mutta pyörälaukun kanssa ei välttämättä onnistu (olen kyllä saanut laukunkin kyytiin). Melkein edullisinta on ottaa vuokra-auto (lyhyellä reissulla koko ajaksi, pidemmällä voi ajatella, että olisi 1+1 päivää eli alkuun ja loppuun - välillä palautus/haku kentälle ja pyörällä toiseen suuntaan).

      Poista
    4. Kiitos kokemuksesi jakamisesta, Ekroos! Ranska on tosiaan hieno maa pyöräilijälle.

      Poista