tiistai 7. toukokuuta 2019

Pyöräilyvarusteista

Ei ole väärää säätä, on vain vääriä varusteita, tapasi edesmennyt liikunnanopettajani sanoa. Oikeat laadukkaat varusteet antavat motivaatiota ulos lähtemiseen kelillä kuin kelillä.

Kannattaa hankkia lajispesifit varusteet. Kun aloittelin juoksuharrastusta, juoksin alkuun fillaritakeissa, mutta kun hankin lopulta oikean juoksurotsin, en halunnut enää edes harkita fillarirotsissa juoksemista. Juoksutakki on kompromissittoman kevyt ja hengittävä, pitää kuitenkin riittävästi tuulta, siinä on tilaa käsien liikkeelle.

Viimeisin pyöräilyvaate, johon olen ollut ihastuksissani koko alkukevään, on Enduran primaloft-tuuliliivi. Siinä on sovellettu makuupusseista tuttua tekniikkaa, se on lämmin mutta hengittävä, kevyt ja mahtuu hyvin paidan taskuun. Hylkii vettäkin kohtuullisesti ja on todella mukava päällä. Suomessa sen käyttökelit ovat -5 asteesta +15 asteeseen, ja vuoristoreissuilla sitä tarvitaan lähes aina korkeissa alamäissä. Kun vetoketjun vetää ylös asti, ei tarvitse putkihuivia. Ainoa miinus on pienet vetoketjut joita on hankala avata tai sulkea yhdellä kädellä. Varsinkaan selkätaskua ei tahdo saada auki ajossa.

Endura Pro SL primaloft tuuliliivi

Toinen mukava ja monikäyttöinen asuste on Vauden tuultapitävät ja vettä hylkivät kuorisortsit. Käytän niitä syksystä kevääseen ajohousujen päällä ja kesäisinkin sateella vaikka bibsortsien päällä, ja hiihtäessäkin. Kevyet, mukavat, hyvin suojaavat.

Vaude Men's Spray Shorts III

Castellin nanoflex-irtohihat ja lahkeet kuuluvat myös paljon käyttämääni varustukseen. Pitävät hyvin tuulta ja hylkivät vettä, ovat kevyet ja pieneen tilaan pakkautuvat. Irtolahkeiden paha vika on kuitenkin, että yläkuminauhat venyvät pesujen myötä eivätkä lahkeet kohta tahdo enää pysyä ylhäällä. Se on lähes sietämätöntä. 

Suomen oloissa eniten käyttämäni pyöräilyhousut ovat Enduran Thermolite Winter Bibshortsit, siis lyhyet talvimalliset ajosortsit, joissa on myös paksut säämiskäpehmusteet. Niillä voi ajaa -10 asteesta +15 asteeseen. Kylmimmillä keleillä lisään niiden päälle lyhyet Craftin windstopper-lämpökalsarit ja päällimmäiseksi yläkuvassa näkyvät kuorisortsit. Lisäksi Castellin nanoflex-irtolahkeet ja paksut sukat lämpimiin pyöräilykenkiin. Itse asiassa olen käyttänyt cyclocrossarissa, jolla työmatkat tulee ajettua, kesäkenkiä lähes ympäri vuoden, alle vain lämpimät sukat ja päälle vuorelliset kengänsuojat. Joskus olen laittanut lisäeristeeksi kengänsuojan alle kengänkärkiin alumiinifoliota, joka toimii hyvin niin kauan kuin pysyy paikallaan. No niin, toivottavasti nämä jälkimmäiset vinkit eivät ole akuutteja ainakaan puoleen vuoteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti